Scroll verder

Omgeving

Welkom in
Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt ongeveer 80.000 inwoners. Het ontstaat in de 7de eeuw aan de rivier de Helbeek die langzaam overgaat in de Demer. Als belangrijke tussenstop aan de handelsroute Keulen-Luik krijgt Hasselt in de 12de eeuw stadsrechten. Doorheen de geschiedenis speelt het een cruciale rol als bestuurlijk centrum van het graafschap en later de provincie.

U wordt in Hasselt verwend met jenever en speculaas, de grootste Japanse tuin van Europa, gezellige winkelstraten en pleintjes, historisch erfgoed en hedendaagse mode en kunst.

Hasselt wemelt bovendien van de culinaire topadressen. Want de eretitel ‘Hoofdstad van de Smaak’ krijgt u niet zomaar. Kortom, het kloppende hart van Limburg is dé ideale plek om te wonen, te werken en te genieten.

Hasselt beschikt over een bruisend stadsleven. Van culinaire topadressen, exclusieve shops tot rustige groenplekjes. Voor ieder wat wils.

Culinaire keuzes te over

Hasselt is sinds jaar en dag een stad om van te smullen. Van keizerlijk ontbijten, vlotte brasserieën en gastronomisch tafelen tot verpozen in een hippe cocktailbar: aan keuze geen gebrek. Met liefst 57 restaurants in de Michelin-gids komt iedereen aan zijn trekken in Hasselt. In de winterperiode wordt het Kolonel Dusartplein omgetoverd tot Winterland: een sfeervol kerstdorp met overdekte schaatsbaan, reuzenrad en kerstmarkt.

Bruisende binnenstad

Hasselt beschikt over een bruisend stadsleven. Struin in stijl langs het water op de Blauwe Boulevard. Flaneer door de drukke winkelstraat en shop Belgische en internationele merken. Of geniet van de vele terrasjes op de Zuivelmarkt met een stuk speculaas, de Hasseltse zoete specialiteit. Eén van de mooiste verborgen plekjes in Hasselt is het Kadettensteegje: een onverwacht binnentuintje met groen, rust en kunst. Mis ook zeker de Grote Markt, met zijn bekende standbeeld ‘Hendrik & Katrien’, niet.

Kunst, design en architectuur

De Hasselste musea zijn al even veelzijdig als de stad zelf. In het Jenevermuseum borrelt het vakmanschap volop. U kunt zelfs de meester-stoker aan het werk zien in de nog werkende 19de-eeuwse stookinstallatie. In het Modemuseum Hasselt wordt u verblind door de meest prachtige jurken. En achter de bijzondere buitenkant van Z33 schuilt een kunstencentrum dat plaats biedt aan hedendaagse kunstenaars en tentoonstellingen.

Van Japanse tuin tot groene longen

Niets zo ‘zen’ als op een zondag door de Japanse Tuin kuieren. Deze Oosterse oase is de grootste in Europa. Luister naar de kletterende watervallen, voeder karpers of ontdek weelderige lentebloesems. Hasselt beschikt daarnaast over verschillende natuurgebieden die als groene longen fungeren. Domein Kiewit, Tommelen of de Herkenrodebossen zijn absolute aanraders. Maar ook het pas vernieuwde Kapermolenpark is ideaal om te joggen, de hond uit te laten of met de (klein)kinderen te ravotten.

Monumentaal erfgoed

De rijke geschiedenis van Hasselt vertaalt zich in monumentaal erfgoed. De Abdijsite Herkenrode, de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden, neemt u ogenblikkelijk mee naar de Middeleeuwen. Op de site vertrekken uitgestippelde natuurwandelingen. Maar ook het Begijnhof en de Sint- Quintinuskathedraal zijn boeiende bezienswaardigheden.

De ‘Hoofdstad van de Smaak’ is het kloppende hart van Limburg en de ideale plek om te wonen, te werken en te genieten.